Stressinhallinta -tämän päivän tärkein elämäntaito? Osa 2

burnout itsetuntemus logofilosofia läsnäolotaidot mbsr stressinhallinta toipuminen uupumus
Avartamo blogi- Stressinhallinta Osa 2


Navigointitaitoja elämän aaltoihin          Osa 2/2      (Lue osa 1 tästä)

Seilasin sankassa uupumuksen sumussa,  tietämättä edes mitä etsin, kun törmäsin ilmoitukseen mbsr-stressinhallintakurssista.  Onneksi jaksoin tarttua siihen, vaikka en aavistanutkaan, miten oleellinen kurssista tulisi toipumiselleni ja  tulevaisuudelleni.
Muistan elävästi ohjaajan lempeät "taikasanat" 10 vuoden takaiselta kurssilta, kun makasin hämilläni joogamatolla elämäni ensimmäisessä  kehomeditaatioharjoituksessa:

”Voitko antaa itsellesi luvan vain olla?”

Se osui jonnekin hyvin syvälle. Nieleskellen tajusin, että tästä on kysymys, tätä on sulateltava.
 

Sumusta uusi suunta

Otin kurssin meditaatio- ja liikeharjoitteet jokapäiväisiksi tukipilareiksi toipumiseeni.  Niistä tuli se tehtävä, jonka jaksoin tehdä päivittäin ja se magneetti, joka veti kohti valoa.  Vähitellen kurssilla opittujen harjoitusten, levon, ulkoilun ja muun itsehoidon avulla kykyni rentoutua ,”lupa vain olla”, alkoi palautua ja unettomuuskierre ja muut oireet lieventyä pikku hiljaa.
Aloin hiljalleen etsiä vastauksia ja suuntaa eteenpäin, koska entiseen umpikujaan ei ollut paluuta. Olin irtisanoutunut työstäni ja kaikki oli apposen auki.
Tietoisuusharjoituksista tuli minulle se kartta, jonka äärellä pysähtyä, tutkia ja avata ymmärrystä itsestäni ja niistä tekijöistä, jotka veivät uupumukseen, mutta en nähnyt sieltä vielä tietä eteenpäin.


Sumu oli jo alkanut hälvetä ja valo kirkastua,
mutta suuntaviittoja eteenpäin ei silti näkynyt vielä missään.

 

Sitten sattuma, tai joku muu, toi taas eteeni ilmoituksen, joka oli kirjoitettu kuin suoraan minulle.  Tunsin vahvasti, että tässä se on, mitä etsin, kompassi! 
Ilmoittauduin siltä istumalta logofilosofian kurssille.

 
Kartta ja kompassi

Tietoisuustaitoja (läsnäolotaidot, mindfulness) on harjoitettu eri kulttuureissa ja perinteissä kautta aikojen erilaisilla liike- ja meditaatioharjoitteilla.

Länsimaisessa mindfulnessissa on kyse hyväksyvästä tietoisesta läsnäolosta, jota harjoitetaan vailla mystiikkaa tai uskonnollista sidettä.
Viime vuosina mindfulness on levinnyt valtavalla vauhdilla,
siitä on tullut jo yleissana,
jota käytetään eri yhteyksissä ja tarkoituksissa
.


Mindfulnessiin perustuva rentoutus- ja stressinhallintamenetelmä

MBSR-menetelmän (mindfulness-based stress reduction) on kehittänyt Jon Kabat-Zinn (1940-),  ennaltaehkäisevän lääketieteen professori ja Massachusettsin yliopistollisen sairaalan stressinhallintaklinikan perustaja.  
Hän alkoi kehittää liike- ja meditaatioharjoitteisiin perustuvaa menetelmää 1970-luvun lopulla aluksi pitkäaikaissairaiden kivun ja stressin hoitoon. Vaikuttavuutensa ansiosta MBSR-menetelmä on tänä päivänä levinnyt ympäri maailmaa ja Kabat-Zinnin useita kirjoja on julkaistu myös suomeksi.

MBSR -harjoitteet ovat yksinkertaisia, mutta säännöllisesti harjoitettuina
niillä on tunnetusti ja tieteellisesti tutkitusti merkittäviä myönteisiä vaikutuksia
stressin oireisiin ja stressinhallintaan.

 

Logofilosofia

Ja siihen perustuvan logoterapian on kehittänyt jo 1930- luvulla itävaltalainen psykiatri, lääketieteen, neurologian ja filosofian tohtori Viktor E. Frankl (1905-1997).
Hän joutui itse testaamaan tarkoituskeskeistä elämänfilosofiaansa karmealla tavalla ääriolosuhteissa jouduttuaan toisen maailmansodan aikaan keskitysleirille.

Frankl selviytyi hengissä, mutta menetti läheisensä. Omien kokemustensa perusteella hän vakuuttui siitä, että ihmisen elämänhalua ylläpitävä voima on tahto löytää ja kokea tarkoitus elämällemme ja elämäntilanteellemme, kaikissa olosuhteissa.
Franklin kirja Ihmisyyden rajalla on ajaton, harvoin saatavilla oleva klassikko aiheesta.

Logofilosofian mukaan mielekäs elämä syntyy siitä,
että elämme arvojamme todeksi,
tehden ja toteuttaen meille tärkeitä asioita.

Logofilosofiassa ja tietoisuustaitojen harjoittamisessa puhuttelee molemmissa se kokonaisvaltainen ihmiskäsitys, maanläheisyys ja elämänmyönteisyys, joka niitä yhdistää. Molemmat edustavat tolkkua ja ajatonta elämänviisautta, joka korostaa ihmisen omaa viisautta ja vastuuta. Ne haastavat meitä syvempään itsetuntemukseen ja tietoisuuteen, unohtamatta kuitenkaan lempeyttä, ihmisen osan ja rajallisuuden hyväksymistä.


Tie tasapainoon ja tarkoitukseen

Tietoisuustaitojen säännöllinen harjoittaminen lisää mm. itsetuntemusta ja itsensä hyväksyntää.  Tästä syvemmästä tietoisuudesta käsin voi havainnoida itseään, tarkastella ja arvioida tilannettaan ja tuntemuksiaan avoimin mielin.  Voi tutkia itseään ja elämäänsä hyväksyen kuin karttaa, sen maastoa ja maisemaa.

Jos kartta näyttääkin sijainnin ja maaston,
tarvitaan elämän risteyksissä ja haasteissa myös kompassi,
joka auttaa löytämään suunnan.   

 

Logofilosofia selkiyttää suuntaa ja auttaa mm. näkemään omia vahvuuksia ja voimavaroja,  kirkastamaan omia tärkeitä arvoja ja vahvistamaan sisäistä kompassia, omaa viisautta ja intuitiota oikeaan suuntaan ja tietoisiin valintoihin.


”Ärsykkeen ja reaktion välissä on tyhjä tila.

Tuossa tyhjässä tilassa meillä on voima valita reaktiomme.
Reaktiossamme on kasvumme ja vapautemme.”

Viktor Frankl (Ihmisyyden rajalla)

 

Tätä Franklin tarkoittama”tyhjää tilaa” olen itse opetellut tietoisuustaitojen ja logofilosofian avulla kasvattamaan.  Mielenrauhaa, perspektiiviä, ja tietoisia valintoja.  Ja myös keskeneräisyyden sietämistä, lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan, joita ilman itsensä kehittäminen ei oman kokemukseni mukaan onnistu:).

Kokemukseni logofilosofian ja tietoisuustaitojen parantavasta voimasta sai minut opiskelemaan logoterapeutiksi ja mindfulness-ohjaajaksi. 
Olen vuodesta 2011 lähtien ollut tukena muille elämän muutoksissa ja valinnoissa, stressinhallinnassa ja muissa elämän haasteissa.  Koen tarkoitusta niissä hetkissä, joissa saan olla läsnä, kun toisen ihmisen näkökulma avartuu, oivallus aukeaa, kipinä innostukseen herää tai taakka harteilta vapautuu.

Niitä hetkiä on aina yhtä hienoa saada olla jakamassa ja se on aina syvän kiitollisuuden paikka. <3 

Kirjoituksen ensimmäisen osan löydät täältä: Stressinhallinta -tämän päivän tärkein elämäntaito? OSA 1

Koskettaako aihe sinua? Lue lisää Kartta ja Kompassi- mentoroinnista