Mielen rauhoittamisen taito

elämäntaidot koronapandemia luottamus elämään mielenrauha
Avartamo
Mielen rauhoittamisen taito
6:31
 

(Lue tai kuuntele 6 min. äänite yllä)

Joskus oman ja toisten mielen rauhoittaminen on parasta mitä voimme haastavissa tilanteissa tehdä.

Se ei välttämättä ole helppoa. Maailmantilanteen, uutisten ja ajantasaisen tilanteen seuranta on todella tärkeää, ja samalla ahdistus voi alkaa vallata mieltä ja pelko epävarmuuden keskellä tarttua ja saada otteeseensa.

Jos näin käy, omaa mieltä kannattaa pysähtyä rauhoittamaan tietoisesti.
Yksinkertaisesti sen voi tehdä tässä ja nyt:

  • Pysähtymällä ja asettumalla muutamalla syvällä hitaalla hengityksellä siihen missä juuri olet.

  • Huomata, että juuri nyt, tässä hetkessä ei ole hätää.  Tämän voi kertoa hiljaa mielessään itselleen, tunnustella samalla kehon tuntemuksia ja antaa hengityksen virran rauhoittua ja samalla mielen tyyntyä.
    (Esim. istun tässä huoneessa tällä tuolilla. Tunnen takamukseni tuolilla, jalkapohjat lattiaa vasten. Voin tuntea hengitykseni virran ja seurata sen kulkua rauhassa. 
    Juuri nyt, tässä hetkessä ei ole mitään hätää.)

  • Tuntea, miten kireyden ja jännityksen kehossa ja mielessä voi antaa hellittää ja sulaa ja mielen rauhoittua.

 

Mieltänsä voi rauhoittaa missä ja milloin vain ankkuroitumalla oman hengityksen avulla läsnäolon tilaan missä ja milloin vain, se ei vaadi erityistä aikaa ja valmistelua.*

Oman mielen rauhoittaminen on tärkeä taito, jota kannattaa pitää yllä myös ”reservissä”, harjoittaa ja vaalia. Taito vaikuttaa ja välittyy myös muihin, luo luottamusta ja turvan tunnetta läheisillemme ja ympärillemme.

  • Rauhallinen mieli auttaa suhteuttamaan asioita ja suhtautumaan niihin; erottelemaan ja hyväksymään asiat, joihin emme pysty vaikuttamaan ja suuntaamaan huomion ja toimintamme niihin asioihin ja mahdollisuuksiin, joihin voimme vaikuttaa.

  • Rauhallisen mielen avulla voi suunnata omat ajatuksensa, toimensa ja energiansa hyvään, ylläpitää valoisaa mieltä ja auttaa siinä itseään ja muita.  Mielenrauha auttaa meitä keskittämään ajatuksemme ja voimamme, priorisoimaan asioita ja pitämään huolta itsestämme ja toisistamme parhaan kykymme mukaan.

 

 *Kokeile tätä: Ankkuri mielenrauhaan – 7 min. minimeditaatio


Kirjoitus on julkaistu 1. kerran 03/2020, koronapandemian alussa 

PS. Tutustu Löydä läsnäolon voima ja rauha -verkkoharjoitteisiin tästä