Neljä keskeistä kulmaa stressinhallintaan -vahvista näitä

stressinhallinta
Avartamo
Neljä keskeistä kulmaa stressinhallintaan -vahvista näitä
12:03
 

(Lue tai kuuntele 12 min äänite yllä)

Neljä keskeistä kulmakiveä, joita vahvistamalla vaikutat merkittävästi stressinhallintaasi, saat arjen ohjat paremmin omiin käsiisi ja vältät  uupumasta ja uhrautumasta stressille.

Vahvistamalla yhtä kulmaa, vahvistat kolmea muutakin, koska kaikki limittyvät toisiinsa.


Asenne

Sen hyväksyminen, että stressi kuuluu ihmiselämään,  ja on aina kuulunut, on yksinkertaisuudessaan jo helpottava asenne. Elämänvirta tuo jatkuvasti stressiä aiheuttavia tekijöitä eteemme eri muodoissa; tilanteita, joihin meidän tulee reagoida ja toimia, ja asioita, joihin ottaa kantaa ja tehdä valintoja.
Hyväksyvä asenne tätä tosiasiaa kohtaan laajentaa perspektiiviä ja tuo etäisyyttä, joka  voi vapauttaa tarpeesta reagoida tai kokea kaikkea eteen tulevaa välttämättä  henkilökohtaisena.

Helpottava asenne voi löytyä myös ymmärryksestä, että stressireaktiomme ja
-oireemme eivät ole mikään "vika", vaan elintärkeä, älykäs kehon ja mielen viesti- ja hälytysjärjestelmä, jonka perimmäinen tarkoitus on suojella elämäämme ja jota siksi tulisi kuunnella. Tämä ajatus voi avata ihan eri merkityksen omille stressioireille ja hyväksyvämmän asenteen itseämme kohtaan, ja vapauttaa "taistelemasta" stressiä ja stressioireita vastaan.
Tämä myös johtaa meitä toiseen lähestymiskulmaan:


Tiedostaminen

Oman stressin juurien tiedostaminen ja omien tapojen, toimien, ajatusten ja uskomusten tunnistaminen herättää oivalluksia siitä, miten stressiin ja sen kokemiseen voi itse vaikuttaa.
Tutustuminen omaan stressiin ja tulemalla sen kanssa sinuiksi hyväksyvän tietoisen läsnäolon avulla (mindfulness) lisää itsetuntemusta ja tietoisuustaitoja.
Avuttomuuden tunne stressiä kohtaan vähenee ja pystyvyyden tunne vahvistuu sitä mukaa kun löytää itselle sopivia avaimia stressin hallintaan ja kokee niiden vaikutuksen arjessa.
Ja tähän meitä auttaa:
 

Kehon ja mielen yhteys

Stressireaktio tapahtuu, eli nousee ja laskee kehossa ja mielessä. Kehotietoisuuden vahvistaminen auttaa meitä tunnistamaan oman kehomme hälytysmerkit ja viestit ja tekemään tietoisempia valintoja eri tilanteissa jo ennakoivasti.
Opimme rauhoittamaan omaa mieltämme, ankkuroitumaan tähän hetkeen ja ottamaan etäisyyttä tilanteisiin ja tuntemuksiimme. Ohittamisen tai tukahduttamisen sijasta voimme ottaa kantaa kehon ja mielen reagointiin ja omaan stressireaktioomme, hallita ja hoitaa sitä. 
Ja tässä erityisen tärkeää on:

 

Myötätunto itseä kohtaan

Yksi tärkeimmistä asioista stressinhallinnassa on nähdä oma hyvinvointi niin arvokkaana, että siitä haluaa pitää huolta ja sitä haluaa suojella.
Tämä tuntuu itsestäänselvyydeltä, mutta se on useimmille meistä se kaikista vaikein rasti!
Niin usein ajaudumme ohjautumaan ulkoapäin tai laittamaan toisten tarpeet (tai oletetut tarpeet) itsemme edelle. Ja yleensä tietysti ihan hyvistä syistä, rakkaudesta ja myötätunnosta toisia kohtaan, lisämotiivina usein myös inhimillinen nähdyksi, hyväksytyksi, tarpeelliseksi/arvostetuksi tulemisen tarve, joka voi ajaa meitä suorittamaan yli rajojemme.  Tuntuuko tämä tutulta?   


Neuropsykologi Rick Hanson muistuttelee ahkerasti meitä olemaan omalla puolellamme: ”Be on your own side”  

Viime kädessä vain myötätunto itseä kohtaan, eli tietoinen valinta olla itsensä paras ystävä, on se oikea lähde, joka motivoi meitä pitämään huolta itsestämme, tekemään kestäviä muutoksia ja pitämään niitä yllä (ilman suorittamista ja lisästressiä).
Tämä on monelle meistä pitkä kasvumatka terveeseen itsekkyyteen, itsestä huolehtimiseen. Eli myötätuntoon itseä kohtaan, joka kantaa hedelmää hyvinvointina, tasapainona ja elämänilona ja joka välittyy myös läheisille ja ympäristöön.

Millaisia ajatuksia nämä neljä toisiinsa liittyvää lähestymiskulmaa stressinhallintaan herättää sinussa?
Kaipaako joku kulma vahvistusta?

****
PS: Jos haluat pohtia rauhassa omaa stressinhallintaasi tai muita elämän haasteita, varaa maksuton kartoitus/sparrauspuhelu, se ei sido mihinkään, mutta valaisee ja selkeyttää sinulle tilannettasi.
Lue lisää ja tutustu Kartta ja kompassi- mentorointiin tästä!