Stressinhallinta ja sen taito
Taas on se aika vuodesta, kun talven pimeys vie energiaa ja päivänvalo lyhenee niin, että aamu tuntuu vierähtävän illaksi ihan hetkessä. Samaan aikaan kun luonto hiljenee talviunille ja asettuu lepoon, muu maailma touhuaa täysteholla. Monilla meistä kiire kasaantuu ja stressivalot vilkkuu punaisella vähän väliä. Miten sinä huolehdit stressinhallinastasi?
Tehokkuutta ihannoiva aikamme ja 24/7 kulttuuri pitää huolen siitä, että impulssien virta on katkeamaton ympäri vuorokauden.
Jatkuva, yleinen kiire on tätä päivää ja stressinhallinta on entistä enemmän jokaisen omalla vastuulla. Stressinhallinnasta on tullut niin tärkeä elämäntaito, että sitä toivoisi opetettavan jo kansalaistaitona.
Stressi kuuluu elämään
Stressi kuuluu siis elämään, halusimme tai emme. Joihinkin sen aiheuttajiin voimme vaikuttaa, toisiin emme. Arjen pyörteissä stressi saattaa vallata helposti ja ihan huomaamatta liian ison otteen elämästä ja arjesta. Miten niin käy?
Stressiin on monta tietä ja syytä, myös se hyvin inhimillinen tarve,
että haluamme täyttää tehtävämme, omat ja ympäristömme odotukset.
Haluamme tuntea toisten arvostusta ja kokea hyväksyntää, olla avuksi toisille jne. Tämä kaikki on ihmismielelle luontaista ja tekee haastavaksi ja ristiriitaiseksi olla samaan aikaan tarkkana ja hereillä huomaamaan ne hetket milloin pysähtyä sanomaan ei tai vetämään rajoja tiukemmalle. Mielummin venytämme niitä!
Näistä ja lukuisista eri syistä stressi pääsee usein kasaantumaan huomaamatta ja vähitellen sitä vaan sopeutuu jatkuvaan kasvavaan kiireeseen, josta tulee olotilana ”uusi normaali”. Tilanne voi viedä siihen, ettei levolle ja palautumiselle tunnu olevan oikein ikinä aikaa.
Kun näin jatkuu pitkään, tulee kohta, jossa keho ja mieli ei ehkä ”osaa” enää rentouta levossakaan. Onko tämä sinulle tuttua?
Onko stressivalosi jämähtänyt punaiselle?
Palautuminen stressistä vaatii yksinkertaisesti lepoa ja tilaa, jossa aivot ja koko elimistö saa latautua ja rentoutua riittävästi.
Se on elintärkeää; ilman riittävää palautumista stressi syö voimavaramme loppuun ja virta yksinkertaisesti loppuu jossain vaiheessa. Sinnikkäimmillä suorittajilla tie voi olla monivaiheinen ja pitkä ja voi johtaa vakavaan uupumukseen.
Uupumus eli burn out -tila tarkoittaa kokonaisvaltaista väsymystä ja jatkuvia stressioireita, joista keho ja mieli eivät palaudu lepotilaan vapaa-aikanakaan. Jokainen loppuun palamisen kokenut, kuten minäkin, tietää, että kyseessä ole mikään sankaritarina, kaikkea muuta.
Stressi ja sen oireet ovat yksilöllisiä ja monenkirjavia. Jos päivät tuntuvat puurtamiselta ja jatkuvalta suorittamiselta, koet kiirettä siirtyä asiasta seuraavaan tai sinun on vaikea päästä asioista irti ja rentoutua, koet jatkuvaa alakuloa, ilottomuutta, ärtyisyyttä tai esim. uni-, muisti- tai keskittymisvaikeuksia, on stressimittarisi jo pitkällä punaisella. Useimmilla meistä myös keho kapinoi lihasjännityksin, päänsäryin, vatsavaivoin ynnä muin hälytysmerkein.
Jos tunnet asian koskettavan sinua, pysähdy ennen kuin on pakko.
Pistä kiila kiireen väliin ja kysy: ”Missä menen ja miksi?”
Työkalupakki
Stressinhallinnan itsehoitoon ja ylläpitoon löytyy usein sopivat työkalut ja riittävät välineet ihan omasta viisaudesta, vaikeinta on huomata ottaa ne ajoissa käyttöön!
Ensin on hyvä tarkistaa ”perusasetukset” ja tehdä tarvittavat säädöt liikunnan, levon, ravinnon, työn ja vapaa-ajan keskinäiseen tasapainoon. Seuraavaksi on aika kaivaa syvemmältä, tarkistaa prioriteetit ja raivata tietoisesti lisää aikaa niille asioille ja elementeille elämässä, jotka sinua ravitsevat ja lisäävät iloasi, nautintoa, kiitollisuutta elämää kohtaan.
Millaiset asiat ja elämykset sinua ravitsevat ja energisoivat? Musiikki, kirjat, luonto, ihmissuhteet, lemmikit, avantouinti, urheilu, jooga, luontoretkeily, käsityöt, nikkarointi, vapaaehtoistyö, puutarhanhoito vai joku ihan muu – mikä?
Stressinhallintaan liittyvistä kirjoista voi saada suurta hyötyä ja oivalluksia, jos kaipaat tietoa, syvempää muutosta ja tukea stressinhallintaan. Aihetta käsittelevistä kirjoista ei tänä päivänä ole pulaa, päinvastoin!
Lukeminen tuo tietoa ja ymmärrystä, mutta tueksi konkreettisiin käytännön elämäntapamuutoksiin ja niiden vakiinnuttamiseen on hyvä harkita itselle sopivan oloisia vertaisryhmiä, kursseja tai yksityistä ammattitaitoista ohjausta.
Jos kärsit pitkään jatkuneesta stressistä
ja vakavista stressioireista, konsultoi ensin lääkäriä.
Tietoisuustaidot ja muu tuki
Stressinhallinnan taito kysyy ennen kaikkea itsetuntemusta, halua ja rohkeutta arvioida itseä, omia tapoja, arvoja, asenteita ja valintoja.
Lisäksi tarvitaan extra-annos myötätuntoa itseä kohtaan. Tästä on tunnetusti pulaa suorittajilla<3.
Matka muutoksiin ei useinkaan ole nopea ja kuten Jon Kabat-Zinn toteaa, se ei ole helppoa, koska tulet kohtaamaan vain itsesi.
Kabat-Zinn (s. 1944) on ennaltaehkäisevän lääketieteen professori, joka toimiessaan Massachusettsin (USA) yliopistollisen sairaalan stressinhallintaklinikan perustajana ja johtajana aloitti 1970-luvulla kehittämään tietoisuustaitoihin (mindfulness) perustuvaa tutkittua ja tunnettua MBSR- stressinhallintamenetelmää.
Tietoisuustaitojen vahvistaminen ja harjoittaminen
on matka, joka palkitsee!
Omien tapojen, ajatusten ja asenteiden tunnistaminen ja tiedostaminen, lisääntynyt itsetuntemus ja itsensä hyväksyntä lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Omien arvojen tunnistaminen ja niiden pohjalta tehdyt tietoiset valinnat arjen pienissä ja isommissa asioissa lisäävät elämän mielekkyyttä ja merkityksellisyyttä.
Karu totuus on, mutta samaan aikaan myös onni ja autuus, että vaikka kaikki tuki ja ammattiapu on tilanteesta ja tarpeesta riippuen ehdottoman suositeltavaa, loppujen lopuksi vain jokainen meistä itse voi tehdä ne tietoiset valinnat, jotka muuttavat elämäämme ja suhtautumistamme siihen.
Kiitos kun luit, ja tuplakiitos jos haluat jakaa tämän artikkelin eteenpäin aiheesta kiinnostuneille!
PS. Tilaa tästä maksuton oppaani Stressinhallinnan ABC -sinuiksi stressin kanssa!